Therapietrouw bij anticonceptie

Ik heb een artikeltje geschreven over therapietrouw bij anticonceptiegebruik. Het gaat over het vergeten van de pil en ik maak een vergelijking met therapietrouw bij de anticonceptiepleister en -ring. Het blijkt dat gebruiksters van de pleister minder vaak vergeten om een nieuwe op te plakken dan dat pilgebruiksters vergeten om een pil te slikken. Bij de ring is het minder duidelijk. De grootste onderzoeken laten zien dat therapietrouw ook bij de ring beter is dan bij pilgebruiksters, maar er zijn ook onderzoeken waarin geen verschil wordt gevonden of waarin juist bij de pil de therapietrouw beter zou zijn.

Hoe dan ook is het goed om na te denken over een andere methode als het iemand vaak niet lukt om anticonceptie op de juiste manier te gebruiken. Wellicht zouden pilgebruiksters dan kunnen denken aan de pleister of de ring. Bij langer werkende methoden, zoals het implantaat of een spiraal, kan er in het gebruik zo goed als niets misgaan, dus dat zou dan ook een alternatief kunnen zijn.

Ik heb dit artikel geschreven in opdracht van MSD, een farmaceut die het implantaat, de anticonceptiering en diverse pillen op de markt brengt. Het is gisteren gepubliceerd in de nieuwsbrief van de Apotheekkennisbank. Hier kun je het lezen.

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een antwoord