Abortuspil bij de huisarts

Voor Trouw ben ik geïnterviewd over het beschikbaar stellen van de abortuspil door huisartsen. Lees hier het artikel.

Het lijkt mij over het algemeen een prima plan van minister Schippers van VWS. Alleen hebben we nu een geweldig goede abortusregistratie. Hoe gaan we dat vormgeven in de toekomst? Ander punt van aandacht is dat misschien eerder voor medicinale abortus wordt gekozen, terwijl zuigcurettage betrouwbaarder is (maar daarvoor moet een vrouw alsnog naar een kliniek).

Ik ben in ieder geval niet bang voor te makkelijk voorschrijven van de abortuspil door huisartsen. Een substantieel deel van vrouwen die nu met een ongewenste zwangerschap bij de huisarts komen en die een abortus willen, besluit uiteindelijk geen abortus te laten doen. We weten niet of dat door de huisarts komt, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat huisartsen hier onzorgvuldig mee om zullen gaan. Voor meer hierover, zie hier onderzoek van mij met collega’s van Rutgers en Nivel.

, , ,

Eén reactie op Abortuspil bij de huisarts

  1. Marieke 13 december 2016 om 12:42 #

    Interessant om te lezen dat veel vrouwen die de intentie hebben om abortus te laten plegen daar op het laatste moment van af zien. Allicht zou dat te maken kunnen hebben met het proces (het inmiddels zwanger zijn) en alles wat er bij komt kijken. Goed voornemen om de abortuspil via de huisarts te kunnen verschaffen.

Geef een antwoord