Chlamydiapreventie bij abortusklinieken kan beter

Vrouwen die een abortus ondergaan hebben een relatief hoge kans om ook een soa te hebben. Vooral chlamydia komt veel voor. Ik heb samen met vier collega’s uit Nederland en Groot Brittannië onderzoek gedaan naar het beleid en de praktijk in abortusklinieken ten aanzien van soa-preventie. Dit wordt binnenkort gepubliceerd in het European Journal of Contraception and Reproductive Health Care.

Vrouwen die een abortus ondergaan krijgen in principe antibiotica om een infectie tegen te gaan. Hierdoor wordt een chlamydia-infectie meteen behandeld. Als de partner echter niet wordt meebehandeld, is de kans groot dat de vrouw niet veel later opnieuw met chlamydia wordt geïnfecteerd. Daarom zou er ook getest moeten worden op soa. In Nederland worden nauwelijks gratis soa-tests worden aangeboden, wat ervoor zorgt dat niet veel getest wordt. Financiële belemmeringen blijken te groot. Bij sommige abortusklinieken bestaat een samenwerking met GGD’en in het kader van Sense. Dan kunnen vrouwen onder de 25 wel gratis worden getest. In Groot-Brittannië wordt wel iedereen gratis getest.

Door vrouwen die naar een abortuskliniek komen actief te testen kan worden bijgedragen aan een effectievere soa-bestrijding.

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie