Seksuele ontwikkeling van LHB volwassenen

Mijn goede vriendin Hanneke de Graaf van Rutgers en ik hebben samen onderzoek gedaan naar de seksuele en relationele ervaringen van lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) volwassenen. Ik vind dat we een ontzettend leuk artikel hebben geschreven, omdat het anders is dan andere onderzoeken hierover. Meestal wordt dit soort onderzoek gedaan vanuit de behoefte om de ontwikkeling van een LHB identiteit te begrijpen. Daarbij wordt dan alleen gekeken naar ervaringen met mensen van het eigen geslacht, niet met het andere geslacht. Ook wordt zelden of nooit naar meer romantische mijlpalen gekeken, zoals de eerste verliefdheid en de eerste relatie. Wij hebben dat wel gedaan en gekeken of er dan ’types’ te onderscheiden zijn van hoe men zich ontwikkelt.

Bij degenen die alleen maar op het eigen geslacht vielen, vonden we twee types. Deze verschilden in twee opzichten van elkaar. De eerste groep bestond uit mensen die alleen maar romantische en seksuele ervaringen hadden gehad met het eigen geslacht. Bij de tweede groep waren er ook ervaringen geweest met mensen van het andere geslacht. Vergeleken bij de eerste groep waren zij ook een stuk ouder toen ze voor het eerst merkten dat ze zich aangetrokken voelden tot mensen van het eigen geslacht.

Bij degenen die zowel op mannen als vrouwen vielen, waren er liefst zes verschillende types. Vijf van deze groepen hadden allemaal wel romantische en seksuele ervaringen met mensen van het andere geslacht. Of en hoeveel ervaring zij hadden met mensen van hetzelfde geslacht verschilde tussen de verschillende types. De laatste groep was een groep met heel verschillende ervaringen, zowel op romantisch als seksueel gebied, en zowel met mannen als met vrouwen.

Ik hoop dat ons onderzoek navolging krijgt en dat veel vaker ook naar romantische ervaringen en naar ervaringen met het andere geslacht wordt gekeken. Dit is alleen al belangrijk om meer begrip te krijgen voor ervaringen van biseksuelen, een groep die erg onderbelicht is gebleven in onderzoek.

Het artikel is sinds 1 april (geen grap) te vinden op de website van the Archives of Sexual Behavior.

Maar je kunt het ook hier downloaden.

, , , ,

No comments yet.

Geef een reactie