Pil vergeten

Een pil telt pas als vergeten wanneer het meer dan 12 uur te laat is. Als je de pil bent vergeten, geldt in het algemeen als richtlijn dat één pil vergeten niet erg is, maar als je er meer dan één bent vergeten zijn er misschien maatregelen nodig.

Eerste week

Ben je twee of meer pillen vergeten in de eerste week van je strip, dan loop je het risico dat je zwanger kunt worden. Gebruik dan dus condooms! Pas als je daarna weer zeven dagen achter elkaar de pil hebt geslikt, kun je weer vrijen zonder condoom. Als je seks hebt gehad in de vijf dagen voordat je erachter kwam dat je pillen was vergeten, of als je daarna zonder condoom hebt gevreeën, dan is het verstandig om noodanticonceptie te gebruiken. Er zijn verschillende methoden. Klik hier voor meer informatie.

Tweede week

In de tweede week kan het geen kwaad als je twee of drie pillen vergeet. Als je vier of meer pillen bent vergeten, dan gelden dezelfde adviezen als wanneer je twee pillen bent vergeten in de eerste week.

Derde week

Als je pillen bent vergeten in de derde week, dan kun je het beste meteen na de derde week beginnen met een nieuwe pilstrip. Als je toch een stopweek in wilt lassen, stop dan meteen met de huidige strip en start met de volgende strip precies een week na de eerste pil die je bent vergeten.

Wat als je geen stopweek hebt gedaan?

Als je de stopweek hebt overgeslagen, dan kun je uitgaan van de adviezen die hierboven staan beschreven bij de tweede week van de strip. Dan is er geen verhoogde kans op zwangerschap als je pillen vergeet in de eerste week.

Meer lezen?

Het bovenstaande staat wat ingewikkelder in een schema van het Nederlands Huisartsen Genootschap (klik hier).

Een wetenschappelijk artikel waarin uitgelegd wordt hoe is gekomen tot deze adviezen, kun je hier vinden.