Over anticonceptie

Ik ben onlangs geïnterviewd voor ilvy, het nieuwe magazine over seks voor vrouwen. Kijk maar eens op hun website ilvy.com. Hieronder het resultaat.

Hierover verbazen we ons nog steeds

Als het om anticonceptie gaat, ben ik vooral altijd verbaasd over hoeveel vrouwen dat niet of niet goed gebruiken. Zo’n 20% van de pilgebruiksters is de afgelopen tijd wel eens meer dan één pil van dezelfde strip vergeten. Dat komt neer op zo’n 300.000 vrouwen. Een vergelijkbaar aantal vrouwen heeft wel seks, wil niet zwanger worden, maar gebruikt toch geen anticonceptie. En ondanks die enorme aantallen, zijn er nog geen 30.000 abortussen per jaar. Dat is toch opmerkelijk! Aan de andere kant zijn er nog altijd meer abortussen dan nodig is. Met beter anticonceptiegebruik zou nog een fors deel van deze ongewenste zwangerschappen voorkomen kunnen worden.

Dit weten we over het gebruik

Over het algemeen weten vrouwen prima hoe ze het moeten gebruiken. Het probleem zit hem niet in de kennis, maar in het doen. Je ziet ook telkens in onderzoek, ook in mijn eigen onderzoek, dat alleen kennis niet zorgt voor verstandiger gedrag. Voor vrouwen die moeite hebben met het goed toepassen van anticonceptie, zijn er alternatieven zoals het spiraaltje of een staafje dat in je arm wordt geplaatst. Daarmee hoef je jaren niet meer over anticonceptie na te denken en is het ‘goed toepassen’ dus helemaal geen issue. Bij deze alternatieven voor de pil mag wel wat vaker worden stilgestaan.

Slecht voor je gezondheid?

Er is vooral vaak wat te doen over hormonale middelen, maar al met al zijn de hormonen niet slecht voor je gezondheid. Vrouwen die de pil hebben gebruikt, gaan ook niet eerder dood dan degenen die dat nooit hebben gedaan. Ze leven juist langer. Wel kunnen er allerlei vervelende bijwerkingen zijn, maar die gaan vaak binnen een paar maanden vanzelf over of ze gaan weer weg als je met deze methode stopt. Helaas zijn er minder alternatieven als je geen hormonen wilt gebruiken. Het blijft altijd een afweging van alle voor- en nadelen als je een methode wilt kiezen.

Onterechte angst

De onwetendheid bij het grote publiek valt over het algemeen wel mee. Wel is er vaak onterechte angst voor hormonen. Mensen denken soms dat ze er de vreselijkste dingen van kunnen krijgen of zelfs blijvend onvruchtbaar kunnen raken, maar dat valt dus erg mee.

Advies voor anticonceptiegebruikers

Gebruik altijd een condoom, tenzij je honderd procent zeker weet dat je allebei geen soa hebt, en de enige manier om dat zeker te weten is door je te laten testen. Gebruik een methode die bij jou past.Maak vooraf een plan voor als er iets misgaat met je anticonceptie, nu dus! Wat doe je met de vergeten pil bijvoorbeeld? Bedenk ook wat je wilt doen met de morning-afterpil. Haal je die al in huis als voorzorgsmaatregel of koop je die als er iets misgaat? En waar dan? En denk na over of je in dat geval niet beter een andere methode kunt gaan gebruiken.

En uiteindelijk is het belangrijkste advies natuurlijk te genieten van je seksleven, en denk er dan af en toe even aan dat dit mede mogelijk werd gemaakt door je anticonceptie!

,

No comments yet.

Geef een antwoord