Anticonceptie en abortus

In Nederland zijn minder abortussen en tienerzwangerschappen dan in de meeste andere landen. Toch eindigt nog altijd één van de acht zwangerschappen in een abortus. Veel van deze ongewenste zwangerschappen zijn te voorkomen door beter anticonceptiegebruik.

  • 9% van de vrouwen tussen 15 en 49 gebruikt geen anticonceptie, terwijl ze wel seks hebben en nu geen kinderen willen
  • 21% van de pilgebruiksters geeft toe dat zij de afgelopen maanden wel eens meer dan één pil van dezelfde strip is vergeten
  • 16% van de vrouwen zou geen morning-afterpil gebruiken als ze risico heeft gelopen en nog eens 26% weet dat niet zeker

Adviezen

Op deze website zijn adviezen te vinden over anticonceptiekeuze, wat je moet doen als je de pil vergeten bent, en welke noodanticonceptie je kunt gebruiken als er iets is misgegaan.

IMG_20150205_130556

Onderzoek

Ik heb verschillende onderzoeken gedaan naar anticonceptie en abortus, bijvoorbeeld naar anticonceptiekeuze, de betrokkenheid van mannen en eigenschappen van vrouwen die meerdere abortussen ondergaan (zie mijn lijst met publicaties). Ik heb verschillende projecten gedaan over de morning-afterpil, zowel meer wetenschappelijke studies als opdrachtonderzoek voor de producent van deze pil.

In 2015 promoveer ik in Utrecht op het proefschrift “The Contraceptive Cycle”.

Voorlichting

Daarnaast doe ik voorlichtingsprojecten. Ik geef soms zelf voorlichting of les op scholen over anticonceptie. Daarbij maak ik gebruik van de anticonceptiekoffer die door Rutgers WPF is gemaakt. Ik heb in de loop van de jaren wel het een en ander aan nieuwe materialen verzameld, waardoor mijn koffer waarschijnlijk de meest complete is die bestaat. Daarnaast heb ik een folder gemaakt voor meiden die een anticonceptiemethode willen kiezen. Ook heb ik een website gemaakt over de morning-afterpil, noodpil.nl, maar deze is niet meer online. Wel is er nog anticonceptievoorjou.nl, waar je een test kunt doen welke anticonceptiemethode geschikt is voor jou.

Advocacy

Ik heb me ook ingezet voor beleidsbeïnvloeding. Zo is het gelukt om de morning-afterpil zonder doktersrecept verkrijgbaar te laten worden bij drogist en apotheek. Daar heb ik een kleine bijdrage aan kunnen leveren. In de nabije toekomst wil ik me gaan inzetten om preventie van ongewenste zwangerschappen onder jong-volwassenen weer op de politieke agenda te krijgen. Als er nu al aandacht is voor zwangerschapspreventie, dan gaat het alleen om tieners, terwijl onder twintigers het aantal abortussen vele malen groter is.