Als je niet zwanger wilt worden, maar je hebt toch onbeschermde seks gehad, dan kun je met noodanticonceptie alsnog voorkomen dat je zwanger wordt. Hiervoor moet je wel snel zijn. Je hebt tot vijf dagen de tijd om noodanticonceptie te gebruiken, maar hoe sneller je het gebruikt, hoe beter het werkt. Het is natuurlijk nog veiliger als je tijdens seks ‘gewone’ anticonceptie gebruikt. Het heet niet voor niks noodanticonceptie, het is alleen bedoeld voor noodgevallen.
Met onbeschermde seks bedoelen we niet alleen dat er helemaal geen anticonceptie is gebruikt. Het kan ook betekenen dat er iets is misgegaan met de gebruikte anticonceptie. Bijvoorbeeld kun je de pil vergeten zijn om te slikken of kan een condoom zijn gescheurd of afgegleden. Kijk hier voor advies over wat je moet doen als je de pil bent vergeten.
Er zijn twee vormen van noodanticonceptie. De eerste is de morning-afterpil. Deze stelt je ovulatie uit, zodat het sperma geen eicel kan bevruchten. Er zijn nu twee morning-afterpillen op de markt, die allebei zonder recept verkregen kunnen worden. In de al langer bestaande pil (verkocht als Norlevo of Postinor) zit het hormoon levonorgestrel. In de nieuwe pil ellaOne zit ulipristalacetaat. Dit is geen hormoon, maar heeft wel invloed op het hormoonsysteem. De tweede vorm van noodanticonceptie is een noodspiraal, dat je kunt laten plaatsen door een arts. Dit is de meest effectieve optie en het spiraal kan tot 10 jaar blijven zitten, zodat je ook daarna tegen zwangerschap bent beschermd.
De meeste vrouwen hebben bij noodanticonceptie echter de voorkeur voor een pil. De ellaOne is de meest effectieve pil. Met ellaOne heb je volgens vergelijkend onderzoek bij inname binnen 24 uur 2,5 keer minder kans op zwangerschap dan bij producten met levonorgestrel (Norlevo, Postinor). Verder werkt ellaOne tot 5 dagen na de onbeschermde seks, terwijl de andere pil maar 3 dagen werkt. EllaOne is echter ook wat duurder. Voor de pil met levonorgestrel betaal je ongeveer 15 euro, voor ellaOne zo’n 28 euro.
Er is geen verschil in bijwerkingen tussen de twee pillen. Buikpijn, hoofdpijn, gespannen borsten en misselijkheid komen regelmatig voor. Soms moeten vrouwen ook overgeven. Verder kun je een paar dagen eerder of later ongesteld worden dan anders. De meeste vrouwen hebben echter niet of nauwelijks bijwerkingen. De morning-afterpil is verder niet gevaarlijk voor de gezondheid.
Zoals gezegd is de morning-afterpil niet 100% betrouwbaar, omdat deze niet werkt als de ovulatie net al heeft plaatsgevonden. Als de menstruatie meer dan 5 dagen te laat is na het slikken van deze pil, dan kun je voor de zekerheid een zwangerschapstest doen. Ook beschermt de morning-afterpil niet tegen soa. Alleen condooms zijn daar geschikt voor. Als je niet helemaal zeker weet of je partner een soa kan hebben, laat je dan testen bij je huisarts of een soa-poli.
Tot slot: Als het vaker gebeurt dat je noodanticonceptie nodig hebt omdat er iets is misgegaan met je gewone anticonceptie, denk dan eens na over een andere methode. Er is van alles mogelijk. Op internet is veel informatie te vinden (bijvoorbeeld op anticonceptievoorjou.nl). Ook is het een goed idee om hierover met de huisarts te praten.